Yohio

Med en farfar, far och morbror som alla tre är, eller har varit, professionella musiker, tycks musiken finnas i generna hos Kevin Johio Lucas Rehn Eires.

Vem är då den här artisten som föddes in i en sådan musikalisk familj? Jo, personen i fråga är den svenske artisten och låtskrivaren som för de flesta svenskar är mer känd under artistnamnet – Yohio.

 

Japan som inspiration
Yohio blev tidigt intresserad i den japanska kulturen och måhända även av matkulturen. För den med intresse för japansk mat finner du säkerligen recept här. Under sina resor till Soluppgångens land, då han även turnerade tillsammans med bandet Seremedy, har Yohio lärt sig tala japanska. Attraktionen mellan Yohio och Japan tycks vara ömsesidig då Yohio inte bara lärt sig språket, utan även hämtat sin artistpersona från det visuella system som kallas visual kei.

 

Visual kei
Visual kei är både ett mode och en moderelaterad musikgenre. Begreppet visual kei betyder också visuell stil. Stilen uppstod i Japan under det tidiga 1980-talet och var som störst under 90-talet.

Relativt många av de artister och band, oftast unga män, som företräder Visual har en feminin look och de klär sig i en speciell stil som visar deras karaktär. Tydligt definierad genom de kläder, frisyrer och smink artisterna bär.

 

Musikalisk utveckling
Det som krokigt ska bli ska böjas i tid, heter det. Den unge Yohio började mycket riktigt sin artistkarriär tidigt genom att börja spela piano vid sex års ålder. Vid elva års ålder började han spela gitarr. Då han var i 14-årsåldern, blev han medlem i bandet Seremedy och då som dess gitarrist.

Yohio inledde sin aktiva artistkarriär år 2010 tillsammans med Seremedy, då de genomförde spelningar i Sverige.Yohio i Allsång på Skansen 2013

 

Turnéer i Japan
Bandet Seremedy organiserade själva en turné i Japan under månaderna april och maj år 2011. Turnén bestod av åtta spelningar. I oktober samma år återvände de för ytterligare sex spelningar.

 

Melodifestivalen
För den bredare svenska publiken blev Yohio känd då han medverkade i Melodifestivalen 2013. I den första deltävlingen gick han direkt till final med låten Heartbreak Hotel som slutade på en hedrande andraplats i Melodifestivalen. På radioprogrammet Svensktoppen fick han och låten Heartbreak Hotel som bäst en fjärdeplacering.

Även år 2014 uppträdde han i Melodifestivalens första deltävling. Då tävlade Yohio med låten To the End. Även den här gången gick han direkt till final. I finalen slutade han den här gången på sjätte plats.