Timoteij

Timoteij är en svensk popgrupp som bildades 2008 då fyra unga svenska tjejer studerade musik tillsammans. Dessa tjejer var Cecilia Kallin, Bodil Bergström, Elina Thorsell och Johanna Pettersson, alla födda 1991. Tillsammans studerade de inriktningen Music and Production på det estetiska programmet på gymnasieskolan Katedralskolan i Skara. Förutom att de fyra medlemmarna i gruppen sjunger spelar de också varsitt instrument: Cecilia på gitarr, Bodil på dragspel, Elina på flöjt och Johanna på fiol. Deras intresse för musik förenade dem, och gruppen som de bildade, som fick namnet Timoteij, spelar popmusik med influenser från svensk folkmusik och folkvisor.

Denna kombination skulle visa sig vara populär hos det svenska folket då gruppen deltog i Melodifestivalen år 2010, med bidraget ”Kom”, skrivet av Karl Eurén, Gustav Eurén och Niclas Arn. Timoteij kvalificerade sig direkt till final från sin deltävling, och presterade bra även i finalen, där de slutade på en femteplats med totalt 95 poäng. Efter framgången i Melodifestivalen gav gruppen ut sitt första album, Längtan. Förutom deras låt ”Kom” från Melodifestivalen fanns en annan låt med Eurovision-vibbar på skivan, nämligen en duett med det föregående årets vinnare, Alexander Rybak. Låten hette ”Vända med vinden”.Timoteij

Under 2010 och 2011 gav gruppen även ut två nya singlar, ”Högt över ängarna” och ”Het”. Deras nästa stora framgång kom dock 2012, då gruppen återigen deltog i Melodifestivalen, denna gång med låten ”Stormande hav”. Det gick inte lika bra för Timoteij detta år, som tog sig till Andra chansen från sin delfinal, men inte lyckades kvalificera sig till final därifrån. De gav dock ut ett nytt album samma år, Tabu. Två år efter att albumet släppts lämnade Johanna Pettersson gruppen för att fokusera på sin egen karriär inom dans. Gruppen fortsätter dock att spela tillsammans, och arbetar nu för att skapa en internationell karriär. Under 2015 spelade de till exempel in en video för deras första singel på engelska, ”Wildfire”, och åkte till Irland för en ”promotion tour”.

Om du inte bara tycker om att lyssna på musik av Timoteij och andra talangfulla artister, utan också tycker om att lyssna på till exempel en ljudbok, kan en prenumeration på Storytel.se vara något för dig. Då får du nämligen tillgång till tusentals ljudböcker varje månad.